Capricciosa

En capricciosa är en italiensk pizza med en fyllning bestående av mozzarellaost, skinka, svamp, kronärtskocka och tomat.  Det är en klassisk pizza som finns i utbudet hos de allra flesta pizzeriorna. Den är också enkel att laga till hemma. 

Pizza Capricciosa är en svårstavad men fantastisk pizza, en klassiker som du hittar så gott som överallt där det säljs pizza.

Pizza Capricciosa
Pizza Capricciosa

Capricciosa har sitt ursprung i Italien och kan göras lite olika beroende på var du beställer den. Den klassiska italienska pizzan består oftast av följande:

  • mozzarellaost
  • italiensk bakad skinka
  • svamp
  • kronärtskocka
  • tomat.

I sverige säljs den som sagt näst intill överallt där det säljs pizza. Såväl på pizzerior som i frysdisken som halvfabrikat. Den svenska varianten är lite annorlunda jämfört med den klasssiak italienska pizzan. I stället för mozzarellaost är det vanligare med riven “pizzaost”,  även om det självklart finns massa med undantag. Allt fler pizzerior kommer närmare den italienska klassiska pizzan. Detta märks inte minst av det ökade intresset för napolitansk pizza.

För många är capricciosa favoritpizzan, vilket inte är så konstigt då den är enkel med ingredienser som de allra flesta tycker om.