Pizzasten bäst i test

Vad är en pizzasten?

En pizzasten är en sten, oftast 10-20 mm tjock, som placeras i ugnen när man ska baka pizza. När pizzan ska bakas placeras den på den redan varma stenen. Den är tillverkad och gjord för att tåla ugnsvärmen och hela idén med en pizzasten är att pizzan ska bli mer lik en stenugnsbakad pizza tack vare den värme som stenen leder. Stenen värms upp i ugnen samtidigt som ugnen värms, annars riskerar den att gå sönder.

Pizzastenen har funnits några år nu och det har gjort det lite enklare att få till en riktigt god hemmagjord pizza. Idén är enkel, stenen blir varm och sprider sedan vidare värmen så att pizzan gräddas snabbare. Det blir så likt att grädda en pizza i stenugn det kan bli, trots att du använder en vanlig ugn. Numera finns det även pizzasten du kan lägga på grillen. Det är lite varning på det för i värsta fall kan stenen spricka. Därför är det viktigt att du kollar upp vad den tål och framför allt vad den inte tål i samband med köpet.

Vad kostar en pizzasten?

Priset på en pizzasten varierar kraftigt. Det finns en uppsjö olika varianter, allt från enkla fyrkantiga stenplattor till runda stenar med handtag. Numera kan du köpa fyrpack av en enklare modell dör priset blir drygt 150 kr / styck, men även en mer exklusiv pizzasten för över tusenlappen.

Hur används pizzastenen?

Det är enkelt att laga en god pizza med en pizzasten och här listar vi några saker du behöver känna till. Särskilt för att den ska hålla.

  1. Pizzastenen ska läggas i ugnen när ugnen är kall.
  2. När stenen är i ugnen sätter du på värmen, 200-240 grader C.
  3. Du lägger på pizzan med en pizzaspade eller en större stekspade.
  4. Pizzan tas ut med stenen kvar efter ca 10 minuter. Tiden kan variera beroende på ugn och värmen.
  5. Stäng sedan av ugnen och låt därefter stenen ligga kvar tills den kallnat.
  6. Ta ut stenen när den kallnat och borsta av eventuella rester från pizzan.

Lämna en kommentar