Dyrare el ger dyrare pizza, därför har pizzan blivit dyrare

Om du tillhör dem som köper en pizza från pizzerian då och då så kan du knappast ha undgått att pizzan gått upp i pris. Inte så lite heller.

När den svenska elmarknaden var mer stabil, innan kriget i Ukraina och de allt snabbare prisökningarna på livsmedel så kostade en pizza oftast under hundralappen. Det var inte ovanligt att många standardpizzor kostade 80-85 kronor. De lyxigare varianterna kostade runt 100 kronor, men inte mycket mer Det fanns givetvis dyrare pizzor, men om vi tittar på den typiska pizzerian så var det så bara för ett par år sedan pizzan var betydligt billigare än nu.

Prisökningen på pizza har skenat det sista året

I en artikel i DN från 2018 så beskrivs det att priset på pizzan från pizzerian har ökat med 74% mellan åren 1995 och 2018. En pizza som 1995 kostade 50 kronor, kostade 87 kr 2018. Sett till kronor så blev pizzan 37 kronor på 23 år. Källa är SCB:s prisindex.

50% prisökning på bara ett par år

Idag, i början av mars 2023, så kostar en pizza betydligt mer.  Det är inte ovanligt att du tvingas betala 130 kronor för en pizza som kostade 85 kronor för bara ett par år sedan. Alla pizzerior har inte höjt priserna i den farten, men det är en tidsfråga. Många menar att vi kommer få räkna med att en standardpizza snart kommer passera 150 kronor. Vi var många som höjde på ögonbrynen till de norska pizzaprisorna, men nu är det snart ett faktum i Sverige. Det handlar alltså om en prisökning på mer än 50% på bara ett par år. Jämför med prisökningen på 23 år som var 74%.

Det finns flera orsaker till att pizzan blivit dyrare

En pizza innehåller flera ingredienser som ökat rejält i pris senaste året. Tomatpriset och priset på paprika är något som skenat ordentligt. Men det är inte bara ingredienserna som blivit dyrare. Denna vinter har vi sett hur elpriserna ökat mångdubbelt och det är långt från alla pizzerior som lyckades teckna fast elpris i tid. Så om du tillhör dem driver en pizzeria så gäller det att välja elbolag och elavtal med omsorg. På sidan elbolag.eu hittar du alla svenska elleverantörer och det kan löna sig att jämföra och ställa dem mot varandra.

Som om inte dyrare ingredienser och dyr el är nog så finns det ytterligare faktorer som gjort pizzan ännu dyrare. Lokalkostnaderna har ökat och personalen har blivit dyrare.

Hur dyra priserna kan bli innan människor slutar köpa pizza vet ingen, men det ökade kostnadsläget kommer bli kännbart för både konsumenter och pizzerior. Att pizzan blivit dyrare innebär att många får minskade marginaler och det kommer säkert inte dröja länge förrän många pizzerior tvingas slå igen, om det inte redan har börjat ske.

Lämna en kommentar