Pizzans historia och ursprung

Här sammanfattas pizzans historia och dess ursprung.

Pizzan som vi känner till den idag anses i någon form ha ett italienskt ursprung, och det sägs särskilt att maträtten har en koppling till staden Neapel, som är belägen i södra Italien. Men idag är rätten sprid över hela världen, och är en oerhört populär rätt, som kanske främst betraktas som snabbmat. Antalet restauranger och ställen som erbjuder hemkörning och bara i Sverige beräknas det finnas ungefär 3500 pizzerior.

Hur började det?

Ursprunget till dagens pizza var antagligen foccaia, eftersom degen däri liknar den som återfinns i den moderna pizzan. Det är dessutom känt att denna typ av deg återfinns hos den Etruskiska folkgruppen så tidigt som ca 2000 f.kr. Det fortsatte sedan med att antikens greper började baka runda bröd med topping av olika slag, inte minst örter, ost och olivolja. Vad som här är tydligt är alltså att det inte ingick tomatsås i receptet för antikens pizzor. Tomaterna kom nämligen först till Europa under 1500-talet, i och med att sydamerika upptäcktes. Likaså var nog osten på de antika pizzorna tämligen annorlunda än den var idag.

I denna genomgång av pizzans historia bör även nämnas författaren Alexandre Dumas, som bland annat skriven klassikern Greven av Monte Cristo. I ett verk om staden Neapel från 1843, skriver han utförligt om pizzan och dess olika fyllningar. Här nämns bland annat olivolja, fläskkött, tomat, ost och fisk, bacon.

Pizzan i Sverige

I Sverige har pizzan funnits sedan 1968. Det var då den för första gången kom upp på menyn för Restaurang Östergök. Rätten blev snart populär, inte minst genom en framgångsrik entreprenör ssom hette Giuseppe Sperandio.