Löjromspizza

Löjromspizza var något otänkbart för de flesta tidigare, men för några år sedan dök den plötsligt upp och numera är den allt vanligare.

Den förekommer framförallt på pizzerior och restauranger som serverar pizza som finns nära kusten där man fiskar löja och bereder löjrom. Särskilt där turismen är lite mer utbredd.

Vad är en löjromspizza?

En löjromspizza är en lyxigare pizza som ofta hämtar inspiration från den klassiska löjromstoasten.

Den vanligaste formen av löjromspizza är därför en pizza med topping i form av hackad rödlök, creme fraiche och löjrom. Denna topping läggs på efter att pizzan gräddats i ugnen, annars hade löjrommen blivit förstörd. Löjrom är en känslig produkt som består av fiskrom från siklöja och salt, inga andra ingredienser förekommer.

Ser man till de vanligaste recepten så lägger man ofta på ett lager creme fraiche innan botten gräddas och klickar med creme fraiche efter gräddningen. På dessa klickar läggs sedan löjrom och då undviker man att den kommer i kontakt med den varma pizzabotten. Osten är ett måste på en pizza och den ost som är vanligast på en löjromspizza är parmesan eller västerbottenost.

I  många varianter kombineras ofta löjrom med räkor för att göra pizzan ännu lyxigare.

Löjrom är en dyr produkt, särskilt den svenska som kostar flera tusen kronor kilot.  När det är löjrom till en pizza används ofta den amerikanska rommen som är en billigare variant.

Om du inte är beredd att betala för dyr löjrom så är annan fiskrom som stenbitsrom ett ännu mer prisvärt alternativ.

Vilken är den godaste varianten av en löjromspizza du smakat?

 

Lämna en kommentar