Napolitansk pizza

En napolitansk pizza är en  italiensk pizza från Neapel som oftast toppas med tomatsås, parmesan, mozzarella och basilika. Trots sin enkelhet så ligger det många års tradition och stor noggrannhet bakom en Napolitansk pizza.  Det är ingen pizza som helst som får kalla sig Napolitansk pizza, utan den måste först uppfylla mängder av krav som är ställda av en organisation som kallar sig AVPN. Den bildades 1984 i Neapel för att kvalitetssäkra den Napolitanska pizzan.

Napolitansk pizza
Napolitansk pizza

Några exempel på de krav som ställs är.

  • Ingredienserna måste vara de rätta, allt från att det ska vara tomater “San Marzano” till att det ska vara ett särskilt mjöl till degen. Degen får aldrig innehålla vare sig olja eller socker!
  • Ugnstemperaturen måste vara godkänd. Man pratar om 500 grader, vilket är betydligt mer än vad de flesta ugnar lyckas komma upp till.
  • Även storleken på pizzan måste uppfylla vissa krav.

Den napolitanska pizzan är på segertåg och populariteten har vuxit enormt. Mycket tack vare spridningen via sociala medier. Trots att den är enkel så gör den inte alltid så finputsade utseendet sig riktigt bra och det väcker nyfikenhet. Det är framför allt en riktig smakupplevelse!