Prosciutto e Funghi

Prosciutto e Funghi är en klassisk pizza från det italienska köket. Namnet översätts till “skinka och svamp” på svenska. Denna pizza kombinerar smaken av saltad skinka (prosciutto) och färska champinjoner (funghi) med andra ingredienser för att skapa en läcker smakupplevelse.

Ingredienserna som vanligtvis används i en Prosciutto e Funghi-pizza inkluderar:

  1. Pizzadeg: En tunn och knaprig bas av pizzadeg som kan vara gjord av vetemjöl, vatten, jäst, salt och olivolja.
  2. Tomatsås: En krämig och smakrik sås gjord av mogen tomatpuré eller krossade tomater, vanligtvis smaksatt med vitlök, lök, olivolja och örter som basilika och oregano.
  3. Mozzarellaost: En mjuk och krämig ost som smälter perfekt när pizzan gräddas. Den ger en mild och krämig smak till pizzan.
  4. Prosciutto: Skinka av lufttorkad eller rökt skinka, som vanligtvis är tunnskuren och saltad. Den har en intensiv och saltig smak som är en viktig komponent i pizzan.
  5. Champinjoner: Färska champinjoner som skivas och placeras på pizzan. De har en mild och något jordig smak som kompletterar både skinkan och osten.

Utöver dessa grundläggande ingredienser kan det finnas variationer och tillskott, som oliver, lök, färsk basilika eller andra kryddor, beroende på personliga preferenser eller regionala traditioner.

Smakmässigt kombinerar Prosciutto e Funghi-pizzan den salta och rökiga smaken av prosciutton med den milda och något jordiga smaken av champinjonerna. Den krämiga mozzarellaosten smälter samman med de andra ingredienserna och ger en balanserad och rundad smakprofil. Den tunna och knapriga pizzadegen ger en perfekt grund för att njuta av kombinationen av smaker.

Sammanfattningsvis är Prosciutto e Funghi en läcker pizza med kombinationen av saltad skinka och färska champinjoner, tillsammans med tomatsås och mozzarellaost. Den har en balanserad smakprofil och är en favorit hos många pizzaälskare.