Hemmagjord pizza

Handen på hjärtat, hur ofta blir det hemmagjord pizza jämfört med pizza från pizzerian?

När hungern plötsligt kommer helt utan förvarning är det lätt att ta den snabbaste vägen till maten och för många blir det en pizza.

Då tar det för lång tid att sätta deg och långt senare baka sin egna hemmagjorda pizza, istället blir det hemkörning eller vägen förbi pizzerian.

Rätt eller fel finns kanske inte, men ibland är det helt rätt med hemmagjord pizza.

Har du riktigt bråttom så finns det alternativ till pizzerian.

Ett alternativ som dessutom är nyttigare!

Det heter libapizza, en pizza med botten i form av libabröd.

Libabröd är inte bara nyttigare, det kostar nästan ingenting.

Annars är det inte så svårt att baka sin egna pizza med egengjord pizzabotten.

Här får du ett av många grundrecept, om du googlar så hittar du mängder.

Recept på pizzadeg

Ingredienser:
50 g jäst
2 tsk strösocker
1 tsk flingsalt eller vanligt salt. Det är nyttigare med salt som innehåller jod.
0,5 dl olivolja (rapsolja är ett bra alternativ ifall du saknar olivolja).
3 dl vatten, ljummet
7 dl vetemjöl (gärna special)

Gör din egna supergoda tomatsås

Ingredienser:
1 burk Krossade tomater
1 msk sötning med honung eller socker, i värsta fall sirap.
1-3 klyftor av vitlök
1/2 msk balsamvinärger eller vitt vin.
1 msk oregano
1 tsk salt
Chiliflakes och peppar.

Låt ovanstående puttra långsamt i en kastrull ca 10-20 minuter. Låt svalna av lite innan du använder den till pizzan.

Så här bakar du hemmagjord pizza

  1. Börja med att blanda jästen, sockret, oljan och det ljumna vattnet (runt 37 grader) i en bunke eller det du har till hands.
  2. Rör sedan ner mjölet ”pö om pö” tills degen blir lite halvklibbig och elastisk. Hellre för lite än för mycket mjöl. Sedan strör du över lite mjöl och täcker över med plast (eller handduk). Jäsningen går lite snabbare med plast.
  3. Degen ska sedan jäsa i dryga halvtimmen, det gör inget om du glömmer den en kvart extra.
  4. Om du varit smart så har du ordnat med tomatsåsen före eller under jäsningen annars får du snabba dig efteråt.
  5. Nu kan du dela upp degen, i detta recept är det lämpligast med fyra delar. Därefter kavlar du ut delarna allt eftersom du ska baka dem. Ju tunnare pizzabottnar ju frasigare pizzor. Ha lite mjöl på underlaget när du kavlar så fastnar degen inte så lätt.
  6. Nu är det dags för fyllningen. En klassiker är tomatsås, riven ost och det som finns tillgängligt i kylskåpet som fyllning.

Hur länge ska pizzan vara i ugnen?

Har du en vanlig ugn, dit räknas även varmluftsugn, så ska den bakas i mitten av ugnen i ca 10-15 minuter med en ugnstemperatur som är ca 240-260 grader.
Har du en pizzasten går det lite snabbare och du får en frasigare pizza på köpet. Har du en egen liten pizzaugn så finns det säkert instruktioner med på köpet, eller så får du ha lite extra koll.

Inspiration till fyllning

Det finns en massa saker som du med fördel kan lägga på din pizza, allt från löjrom till smörgåsskinka. Tänk på att vissa ingredienser som räkor med fördel kan läggas på efteråt. Ingen tycker om överlagade räkor. Något du också kan lägga på efteråt är färska kryddor eller lite sallad.

Vanlig fyllning på pizzan är:

  • rökt skinka
  • salami
  • rökt korv
  • skivad fläskfilé
  • kebabkött
  • svamp
  • räkor / musslor & crab sticks
  • Ost (läggs gärna före övrig topping på tomatsåsen)
  • pinjenötter
  • mozzarella
  • salladsost (Fetaost)
  • pesto
  • spenat
  • skivad tomat

Nu har du snart en riktigt god hemlagad pizza som heter duga. En hemmagjord pizza är utan tvekan oftast mycket billigare och nyttigare än den som kommer från pizzerian. Du bestämmer själv vilka råvaror du vill använda och smaksätter den så att den passar just dina smaklökar bäst.

Smaklig spis!

Lämna en kommentar